Somesul Rece ROSAC0233 (ROSCI0233)

 ROSAC0233 (ROSCI0233) Someşul Rece

Turbărie Cătun Dameș - august 2021


Hartă 

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=17-inRzxvwhXBJxi_9qczAY_JOijZg8j-&usp=sharing

(conform datelor de pe siteul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor accesat în 2021 - https://www.mmediu.ro/articol/date-gis)

Pe hartă sunt afișate și traseele turistice din zonă, iar în sit sunt două trasee marcate: Cruce galbenă (Măguri-Răcătău - Vârful Dumitreasa - La Potcoavă) și Bandă galbenă ( Măguri-Răcătău - Culmea Urășa - Muntele Smidele)

Suprafața - 8500 hectare

Prezentare
Aria protejată Someşul Rece reprezintă o parte integrantă a unităţii montane Gilău-Muntele Mare, unitate montană cunoscută în numeroase lucrări de specialitate ca Masivul Gilău-Muntele Mare. Aria protejată vizată se suprapune peste teritoriul administrativ a două comune: Măguri Răcătău (marea majoritate) şi Valea Ierii (extremitatea sud-estică).
Planul de management a fost aprobat prin Ordinul nr. 1509/2016. Prin HG 685/2022 situl devine arie specială de conservare SAC.

Habitate de interes comunitar - click pentru detalii

6150 Pajişti boreale şi alpine pe substrat silicios

6520 Fâneţe montane

9130 Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum

91D0* Turbării cu vegeţie forestieră

91E0* Păduri aluviale cu Alnus glutinosa şi Fraxinus exelsior Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae

9410 Păduri acidofile de Picea abies din regiunea montană Vaccinio-Piceatea

7110* Turbării active


Specii de plante și animale de interes comunitar - click pentru detalii

URS - Ursus arctos

LUP - Canis lupus

RÂS - Lynx lynx

PISICĂ SĂLBATICĂ -  Felis silvestris

Vidră - Lutra lutra 

Buhai de baltă cu burta galbenă -  Bombina variegata


Zglăvoc - Cottus gobio all others

Porcușor de vad - Romanogobio uranoscopus

Zvărluga aurie - Sabanejewia balcanica

Chișcar - Eudontomyzon danfordi

Lipan - Thymallus thymallus 

Arnica (Arnica montana)

Pedicuța (Lycopodium clavatum)

Brădișor (Huperzia selago)

Brânca-ursului (Heracleum spondylium subsp. transsilvanicum)

Brustur negru (Symphytum cordatum)

Merișor (Oxycoccus microcarpus)

Poroinic, Mâna Maicii Domnului (Dactylorhiza maculata)

Pedicularis limnogena

Valeriana simplicifolia

Pseudorchis albida

Dactylorhiza cordigera subsp. Siculorum

Luzula luzulina

Juncus filiformis

Platanthera bifolia Stupiniță

Amanita regalis


Limitele ariei naturale protejate

Limita ariei protejate este foarte neregulată urmărind aproximativ cumpăna apelor care desparte bazinul hidrografic superior al râului Someşul Rece de celelalte bazine hidrografice din jur. În interiorul acestei limite sunt incluse bazinele hidrografice ale râurilor afluente Someşului Rece şi anume: Pârâul Negru, Pârâul Plopilor, Valea Dumitreasa, Pârâu Seteanului, Pârâu Săicanu, Pârâul Poganului, Pârâul Irişoara, Valea Ursului, Valea Băgoiţa, Pârâul Răcătău, ş.a. Într-un singur caz limita nu respectă cumpana de ape a Someşului Rece, şi anume în extremitatea estică a arealului analizat, acolo unde limita ariei protejate trece în bazinul hidrografic învecinat al râului Valea Şoimului. Limita ariei protejate poate fi urmărită pe un traseu sinuos ce pleacă din amonte de localitatea Măguri Răcătău, trece pe sub vf. Ticluţa (1271 m) situate pe versantul drept al râului, apoi mai departe coboară în valea Pârâul Negru şi continua de-a lungul acesteia, trece din bazinul Pârâului Negru în bazinul Văii Dumitreasa prin înşeuarea dintre Dealul Negru (1429 m) şi Dealul Negruţa (1433 m). Limita continua apoi spre sud urmărind interfluviul ce desparte Pârâul Seteanului de Valea Dumitreasa, pentru ca apoi să treacă din bazinul hidrografic al Someşului Rece în bazinul Arieşului, în Valea Şoimului care este afluent al văii Iara. Traseul de-a lungul văii Şoimului este foarte scurt, limita ariei protejate revine pe interfluviile ce despart râurile din bazinul Someşului Rece faţă de râurile ce fac parte din bazinul Arieşului. Astfel în partea de sus a unităţii analizate limita urmăreşte fidel aceste interfluvii; spre vest în schimb, limita este trasată de-a lungul Pârâului Răcătău pe circa 5 km pentru ca apoi să revină în apropierea cursului principal al Someşului Rece. Limita continua pe partea vestică pe sub Dîmbu Furnicarului (1315 m), apoi paralel cu Pârâul Stânişoara.
În ultima parte care închide perimetrul ariei protejate Someşul Rece, limita capată un indice de sinuozitate extrem, fiind trasată de-a lungul discontinuităţii morfologice dintre suprafaţa relativ netedă a platoului Măguri şi abruptul petrografic şi structural care constituie versantul vestic al râului Someşul Rece între confluenţa cu Pârâul Valea Băii şi confluenţa cu Pârâul Negru. De aici şi până la ieşirea cursului de apă din aria protejată, limita este trasată aproximativ de-a lungul albiei râului.



Regulamentul Situl de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece, 
(atenție nu este aprobat printr-un act administrativ)

Capitolul I - Cadrul general
Art. 1
(1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece a fost înființat prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1964/2007 şi pot fi descărcate, în sistem de coordonate Stereo 1970, de pe pagina web a autorității publice centrale pentru protecția mediului.
Art. 2
(1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece este situat pe raza comunelor Măguri Răcătău și Valea Ierii.
Art. 3
(1) Managementul sitului de importanţă Comunitară ROSCI0233 Someșul Rece este asigurat de Asociația ECOURI VERZI și Asociaţia NATURA TRANSILVANIEI (numiți în continuare Custozi) în baza Convenţiei de custodie nr. 320 din 26.02.2014.(din 2019 este ANANP)
Capitolul II - Reglementarea activităţilor
II.1. Accesul şi circulaţia
Art. 4
(1) Accesul şi circulaţia vizitatorilor și turiștilor cu mijloace motorizate pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece este permis doar pe drumurile deschise circulaţiei publice.
(2) Este permisă accesul și circulația pe toate categoriile de drumuri și căi de acces pentru personalul custozilor, personalul organelor statului cu competenţe pe teritoriu (poliţie, protecţia civilă, autorităţi de mediu, personal silvic, autorităţi de gospodărirea apelor, ambulanţă, pompieri), personalul împuternicit pentru patrulări / controale / intervenţii, în cazul în care aceste categorii se află în misiune, localnicii care au case și salașe de vară, terenuri, pășuni, păduri și care se deplasează în scop utilitar, reprezentanții Consiliului Județean Cluj în vederea administrării ariilor naturale protejate de interes județean: Obârșia Someșului Rece, Cheile Dumitresei și Defileul Someșului Rece aflate în perimetrul Sitului de Importanță Comunitară ROSCI0233 Someșul Rece, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj.
(3) Practicarea activităţilor sportive sau de agrement off-road motorizate gen enduro, auto 4x4, A.T.V.-uri etc., este interzisă.
II.2. Managementul fondului forestier
Art. 5
(1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în situl ROSCI0061 DCN se execută numai lucrările prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor.
(2) Amenajamentele silvice ale unităţilor de producţie şi proprietăţilor ce intră în componenţa sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece vor fi supuse revizuirii în vederea armonizării lor cu planul de management aprobat al ariei protejate şi vor fi supuse procedurii de evaluare de mediu pentru planuri şi programe.
(3) Titularii activităţilor de exploatare forestieră au obligaţia de a solicita şi obţine autorizaţia de mediu.
(4) Acţiunile de combatere a înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri, care necesită evacuarea materialului lemnos din interiorul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece, se vor realiza doar după obţinerea avizul Custozilor, cu respectarea legislației de mediu și a celei silvice.
(5) Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor / tăierilor în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional de pe raza sitului. În acest scop structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/ planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului imediat după constituirea actelor de punere în valoare.
II.3. Managementul faunei de interes cinegetic
Art. 6
(1) Managementul populaţiei faunei de interes cinegetic din interiorul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece este asigurat de gestionarii fondurilor cinegetice 43 “Someșul Rece” şi 41 “Valea Ierii”.
(2)Activităţile de gospodărire a vânatului din fondul cinegetic, inclusiv cele de recoltare/capturare, se vor organiza şi desfăşura în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu prevederile Planului de management aprobat şi cu cele ale prezentului regulament.
(3) În vederea conservării speciilor şi habitatelor naturale, inclusiv a celor pentru care situl de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece a fost declarat şi a speciilor faunei de interes cinegetic, gestionarii fondului cinegetic vor include cu prioritate suprafaţa ariei protejate în zone de linişte a faunei cinegetice.
II.4. Pescuit
Art. 7 Râurile din cadrul sitului de importanță comunitară ROSCI0233 Someșul Rece sunt considerate habitate piscicole naturale, administrarea şi exploatarea resurselor acvatice vii realizându-se conform prevederilor OUG 23/2008 cu modificările şi completările ulterioare privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura şi a actelor normative specifice. Autorizaţiile de pescuit şi permisele pentru habitatele naturale se eliberează de către administratorul resursei avatice vii, conform reglementărilor în vigoare privind pescuitul, cu acordul custozilor.
Art. 8 Resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale din perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece aparţin domeniului public de interes naţional.
Art. 9 Orice activitate ce se desfaşoară în habitatele piscicole naturale respectă măsurile şi reglementările prin care se asigură conservarea biodiversitaţii şi exploatarea raţională a resurselor acvatice vii, prin practicarea pescuitului recreativ/sportiv în condiţii de păstrare a echilibrului ecologic.
Art. 10 (1) Pentru protecţia reproducerii speciilor protejate din situl ROSCI0233 Someșul Rece, dar şi pentru iernarea acestora se instituie zone de protecţie piscicolă în care se interzic următoarele activităţi:a) pescuitul recreativ/sportiv; b) efectuarea de lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa populaţiilor piscicole, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea plantelor, extragerea de nămol, nisip şi pietriş, colectarea gheţii; c) efectuarea de lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor de pe mal; d) prezenţa în zonă a raţelor şi gâştelor domestice. (2) Custodele poate institui zone de cruţare pentru protecţia unor habitate/specii, a unor zone de hrănire sau a unor refugii. Zonele de protecţie piscicolă/cruţare vor fi declarate anual, până la 31 decembrie pentru anul următor.
Art. 11 Zonele de protecţie piscicolă/cruţare sunt semnalizate corespunzător cu panouri informative. În aceste zone sunt permise doar acţiunile de prevenire sau combatere a calamităţilor naturale (viituri, blocaje ale albiei, inundaţii, etc.), pescuitul catch&release, cu avizul custodelui.
Art. 12 Modificarea dimensiunilor de reținere a pestilor, renunţarea sau instituirea de noi zone de protecţie piscicolă se face la propunerea custodelui.
Art. 13 Pescuitul şi/sau achiziţia exemplarelor de peşte din speciile protejate, prohibite sau a exemplarelor sub dimensiunea legală admisă la pescuit, indiferent de starea în care se află, precum şi utilizarea aparatelor hidroacustice de detecţie a peştilor sunt interzise.
Art. 14 Faptele ilegale din domeniul pescuitului pot fi constatate şi sancţionate de personalul cu drept de control al custodelui, conform legii.
Art. 15 Acţiunile de protecţia a resurselor acvatice vii şi de pescuit de pe suprafaţa sitului ROSCI0233 Someșul Rece se organizează în comun de către administratorii fondurilor de pescuit şi custozi.
Art. 16 În cazul producerii de fenomene de forţă majoră (incendii, calamităţi naturale, epizootii, focare de infecţie, etc.) instituţiile abilitate intervin conform prevederilor legale, cu obligativitatea informării scrise a custozilor.
Art. 17 Pescarii pescuiesc numai în locuri fără deşeuri. La ocuparea unui loc de pescuit cu deşeuri pescarul este obligat să adune deşeurile pe care le va evacua la părăsirea locului de pescuit, în afara ariei protejate, depozitându-le în locuri special amenajate pentru deşeuri.
Art. 18 Pescuitul în locuri cu deşeuri, aruncarea şi abandonarea deşeurilor pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece este interzis.
Art. 19 Pescuitul cu momeli naturale pe cârlige duble sau triple este interzis.
Art. 20 (1) Este interzisă reţinerea următorelor specii de peşti: -Gobio uranoscopus- Porcuşor de vad, -Sabanejewia aurata balcanica- Zvârluga aurie sau Dunariţă, - Eudontomyzon danfordi- Chișcarul, - Cottus gobio- Zglăvocul, -Thymallus thymallus- Lipan. (2) În cazul capturării vreunui exemplar dintre cele menţionate la alin (1), acesta se va elibera imediat, pe cât posibil fără a-i fi afectată integritatea.
Art. 21 Pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece este interzisă utilizarea ca momeală a peştilor vii, indiferent de specie.
Art. 22 Reţinerea peştilor înţepaţi în exteriorul gurii este interzisă. Peştii înţepaţi în exteriorul gurii se eliberează imediat în mediul lor natural.
II.5. Activităţi de recreere, turism, educaţionale şi ştiinţifice şi reguli de vizitare
Art. 23
(1) Pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece sunt permise activităţi turistice, de agrement, educaţionale şi ştiinţifice, desfăşurate cu respectarea regulilor de vizitare incluse în prezentul regulament.
(2) Rezultatele cercetărilor ştiinţifice efectuate (studii, rapoarte, masurători, observaţii, fotografii etc.) vor fi puse gratuit la dispoziţia Custozilor urmând a fi folosite de acesta exclusiv in scopul bunei administrări a ariei protejate.
(3) Marcarea traseelor turistice sau a celor pentru agrement, competiţii etc., întreţinerea marcajelor existente, amplasarea de panouri indicatoare/informative se poate realiza doar după obținerea avizului favorabil al Custozilor.
(4) Organizarea şi desfăsurarea competiţiilor de orice fel sau activităţilor de grup de orice fel se poate realiza doar după obţinerea avizului favorabil al Custozilor.
(5) Perturbarea liniștii prin orice mijloace (strigăte, pocnitori, echipamente audio, reflectoare etc.) este interzisă.
(6) Camparea este permisă în situl de importanță comunitară ROSCI0233 Someșul Rece cu respectarea următoarelor condiții: 
(a) Nu se sapă nici un fel de șanturi sau gropi în jurul locului de amplasare a corturilor; 
(b) Este interzisă utilizarea oricăror materiale de origine vegetală (ferigi, crengi, brazde de iarbă) sub corturi; 
(c) Este interzisă amplasarea de alte amenajări (umbrare, îngrădituri etc,), degradând peisajul; 
(d) În cazul în care se campează mai multe nopți, este obligatorie mutarea cortului în altă locație, după 2 nopți, pentru a nu afecta vegetația; 
(e) Se vor utiliza doar vetrele de foc existente; 
(f) Nu se vor abandona sau depozita deșeuri de nici un fel în locurile de campare, locurile de popas, lângă izvoare, de-a lungul potecilor sau în orice altă locație a sitului. Fiecare turist, vizitator și locanic are obligația să își evacueze propriile deșeuri; 
(g) Este interzisă cu desăvârșire spălarea autovehicolelor în orice locație a sitului; 
(h) Sunt interzise atât spălarea echipamentului de orice fel cât și igiena personală în râuri și pâraie sau lângă izvoare. Pentru protecția calității apelor sau a surselor de apă, aceste activități se vor realiza la o distanță de de minim 30 m de râuri, pâraie, izvoare; 
(i) Alimentele se păstreaza în recipiente sau locații în care nu sunt accesibile animalelor sălbatice. Este interzisă abandonarea resturilor alimentare. Este interzisă hrănirea animalelor sălbatice; 
(j) Aprinderea focului în aer liber, indiferent de scop, se va face doar în vetrele deja amenajate. Tăierea vegetaţiei lemnoase pentru aprinderea focului în scop de agrement este interzisă; 
(k) Aprinderea focului în pădure sau în imediata vecinătate a acesteia este interzisă.
(7) Distrugerea sau degradarea infrastructurii de vizitare sau informare (panouri informative sau indicatoare, semne de avertizare, marcaje de limită de arie protejată, marcaje turistice precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de avertizare care aduc informaţii despre situl ROSCI0233 Someșul Rece și alte asemenea.) este interzisă.
(8) Este interzisă degradarea traseelor turistice, a infrastructurii turistice şi a drumurilor publice prin lucrări de exploatare a masei lemnoase, construcţii, aducţiuni utilităţi sau orice alte metode. Contravaloarea lucrărilor de refacere a acestora va fi suportată de către executanţii acestor lucrări.
(9) În cazul locurilor de campare dotate cu amenajări specifice (WC-uri ecologice, aducţiuni apă potabilă, vetre de foc, containere pentru colectarea deşeurilor menajere etc.) semnalizate ca atare, se poate percepe tarif de campare de către administratorul spaţiului respectiv, contravaloarea acestuia fiind folosită pentru întreţinerea /igienizarea locului de campare. Se poate interzice temporar camparea în locurile mai sus menţionate, în cazul în care se constată o degradare accelerată a mediului.
(10) Accesul turiştilor însoţiţi de câini în situl ROSCI0233 Someșul Rece este permis doar în condiţiile în care câinii sunt ţinuţi permanent în lesă.
(11) Degradarea podeţelor, barierelor, observatoarelor sau a oricărei alte construcţii sau amenajări de pe teritoriul sitului
II.6. Agricultura. Păşunatul animalelor domestice
Art. 24
(1) În perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece sunt încurajate activităţile agricole tradiţionale şi agricultura ecologică.
(2) Terenurile agricole din perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece evidenţiate ca pajişti, păşuni sau păşuni împădurite, indiferent de forma de proprietate, se folosesc în exclusivitate pentru păşunat, fâneaţă, cultivarea plantelor de nutreţ, în vederea obţinerii de masă verde, fân sau seminţe. Pe aceste suprafeţe se pot amplasa perdele de protecţie a pajiştilor.
(3) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol de terenuri din perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece se face cu avizul custodelui, în condiţiile legii.
(3) Păşunatul pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece se desfășoară cu respectarea prevederilor Planului de management aprobat şi a legislaţiei în vigoare;
(4) Utilizarea raţională a pajiştilor şi păşunilor pentru cosit şi/sau păşunat, se face numai cu animalele domestice proprietate a membrilor comunităţilor ce deţin aceste păşuni sau care deţin dreptul de utilizare a acestora în orice formă recunoscută prin legislaţia naţională în vigoare, pe suprafeţele, în perioadele şi cu speciile şi efectivele avizate de custode, astfel încât să nu fie afectate habitatele naturale și speciile de floră şi faună sălbatică.
(5) În cazul în care proprietarul sau administratorul păşunilor este altul decât utilizatorul acestora, este obligatorie încheierea de contracte de păşunat între aceştia.
(6) În contracte se specifică în mod obligatoriu: numărul de animale pe specii, perioadele de păşunat, suprafeţele şi limitele acestora, precum şi obligaţiile utilizatorului privind locul de târlire, modul de gospodărire a surselor de apă, drumuri de acces şi trebuie să fie prezentate Custodelui în vederea avizării.
(7) Pășunatul animalelor domestice în pădure este interzis. Trecerea animalelor domestice prin pădure spre locurile de păşunat, adăpat, adăpost etc. este permisă numai pe trasee delimitate și în perioade precizate, cu avizul Custozilor.
(8) Păşunatul animalelor domestice în zonele umede (mlăștinoase) este interzis.
(9) Amplasarea de stâne şi locuri de târlire se face numai cu avizul Custozilor.
(10) (a) Numărul de câini admis se stabileşte prin contractul de păşunat, dar nu mai mult de 3 (trei) pentru fiecare turmă sau cireadă; (b) câinii vor avea obligatoriu jujeu, ce va fi confecţionat din material lemnos de esenţă tare prin strunjire şi va avea următoarele dimensiuni minime: diametrul d=4cm, lungimea l=30 cm. Jujeul are fixată la jumătatea lungimii sale o brăţară metalică prinsă prin intermediul unui lanţ de zgardă de la gâtul câinelui. Lungimea lanţului se stabileşte în funcţie de talia câinelui astfel încât jujeul să incomodeze deplasarea în alergare a câinelui. După montarea ansamblului, jujeul trebuie să stea în poziţie orizontală şi să fie poziţionat imediat sub nivelul articulaţiilor genunchilor membrelor anterioare ale câinelui.
(11) Custodele monitorizează activitatea de păşunat pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei din sit şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate.
(12) (a) În cazul în care proprietarul sau administratorul păşunilor este altul decât utilizatorul acestora, este obligatorie încheierea de contracte de păşunat între aceştia. (b) Contractele specifică în mod obligatoriu: numărul de animale pe specii, perioadele de păşunat, suprafeţele şi limitele acestora precum şi obligaţiile utilizatorului privind perioada de târlire, modul de gospodărire a surselor de apă, drumuri de acces, etc. care vor fi prezentate custodelui pentru verificare în vederea avizării. (c) În perioada de păşunat, la stână se păstrează copiile următoarelor documente: contract de păşunat, certificate sanitar-veterinare, datele de identitate a însoţitorilor de turmă şi acordul emis de către custode.
(13) Proprietarii/administratorii păşunilor verifică starea de sănătate a animalelor şi respectarea condiţiilor de păşunat cu specialişti sanitar-veterinar autorizaţi şi cu reprezentanţii Camerelor Agricole locale de două ori pe sezon de păşunat şi ori de câte ori există pericolul declanşării unor epizotii sau alte acţiuni cu efecte negative asupra patrimoniului natural. Copia procesului verbal de constatare va fi înaintată spre informare custodelui.
(14) Proprietarii sau administratorii de stână au obligaţia ca anual să pună la dispoziţia custodelui datele necesare elaborării Anchetei Pastorale.
II.7. Construcţiile
Art. 25
(1)Pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece construcţiile, indiferent de beneficiar şi/sau proprietarul terenului, se realizează în conformitate cu prevederile planului de urbanism zonal şi general, legal aprobate.
(2) Autorizarea lucrărilor de construcţii/investiţii pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece şi în imediata vecinătate se face de către Autoritatea Administraţiei Publice Locale sau Judeţene, după caz, numai după obţinerea avizului Custodelui pentru fiecare lucrare în parte pe baza unui Studiu de impact şi cu respectarea tuturor celorlalte prevederi legale privind disciplina în construcţii şi protecţia mediului.
(3) Realizarea de lucrări speciale care afectează suprafeţe mari, cum ar fi: aducţiuni de apă, baraje pentru centrale hidroelectrice, drumuri auto, linii de înaltă şi medie tensiune, conducte de transport gaz metan şi altele asemenea se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu avizul Custodelui dat în baza studiului de evaluare a impactului asupra mediului şi biodiversităţii.
(4) Pentru protejarea faunei acvatice (mamifere, pești, amfibieni) sunt interzise construcția sau amenajarea de microhidrocentrale sau alte lucrări hidrotehnice pe cursul râurilor Someşul Rece şi Răcătău și pe afluenții unde au fost inventariate speciile de pești prioritare și în amonte de locurile unde sunt prezente speciile.
(5) Custodele are dreptul să verifice existenţa autorizaţiei de construcţie precum şi modul de respectare a acesteia şi să sesizeze instituţiile abilitate în cazul în care se constată încălcări ale prevederilor acesteia.
(6) (a) Construcţiile noi se dotează obligatoriu cu instalaţii de epurare a apelor uzate conform reglementărilor în vigoare. (b) construcţiile existente se dotează obligatoriu cu instalaţii de epurare a apelor uzate într-un termen stabilit de comun acord între proprietarul sau administratorul acestora şi Custozi.
(7) Custodele solicită şi deţine copii la zi ale PUG, PUZ şi PUD ale localităţilor din perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece sau din imediata vecinătate a acesteia din care să reiasă statutul juridic al terenurilor şi al construcţiilor.
(8) Autorităţile administraţiei publice locale/judeţene asigură evidenţierea limitelor ROSCI0233 Someșul Rece şi a zonării interioare în planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a planului de management. Prezentul Regulament va fi adoptat ca anexă a planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism aplicarea lui fiind obligatorie în perimetrul ROSCI0233 Someșul Rece.
(9) (a)Construcţiile existente la data adoptării prezentului Regulament îşi păstrează folosinţa actuală. Deţinătorii pot solicita aprobarea execuţiei lucrărilor de modernizare şi reparaţii a acestora. (b) Construirea de noi drumuri permanente în cuprinsul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece se face doar în afara habitatelor de interes conservativ, în condiţiile legii.
II.8 Alte activităţi
Art. 26
(1) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru localitățile şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat.
(2) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custozilor sitului ROSCI0233 Someșul Rece, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile Planului de Management.
(3) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului ROSCI0233 Someșul Rece.
Art. 27
(1) Pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece sunt interzise orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protecţie şi conservare.
Art. 28
(1) În perimetrul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233Someșul Rece, sunt interzise toate activităţile care pot genera poluare, deteriorarea ecosistemelor, perturbarea speciilor şi/sau degradarea habitatelor naturale, respectiv:.
a) arderea vegetației sau curățirea terenurilor prin incendiere;
b) utilizarea pesticidelor;
c) introducerea speciilor de floră și faună alohtone.
(2) In zonele umede și în apropierea acestora este interzisă realizarea captărilor, canalelor de desecare, excavațiilor, îndiguirilor sau a altor lucrări ce duc la modificarea nivelului natural al apei.
Art. 29
(1) Pentru speciile de animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, de interes comunitar sau care se află sub regim strict de protecţie, sunt interzise:
a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare;
b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
c) distrugerea şi/sau culegerea cuiburilor şi ouălor din natură;
d) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă;
e) deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop, fără autorizaţia autorităţii de mediu competente.
(2) Pentru speciile de plante de interes comunitar sau care se află sub regim strict de protecţie, sunt interzise: o orice forme de recoltare a florilor şi a fructelor, o culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante, în oricare dintre stadiile ciclului biologic.
(3) Colectarea de specii de floră, faună, roci, minerale se face numai cu acordul Custodelui, cu respectarea prevederilor legale.
(4) Pentru habitatele de interes comunitar se va limita orice activitate care poate duce la deprecierea stării de conservare.
(5) In vederea asigurării condiţiilor necesare conservării unor specii se vor menţine în toate arboretele un minim de 12 arbori la ha, selectaţi dintre cei mai vârstnici şi / sau rupţi sau parţial uscaţi, arbori ce nu vor fi exploataţi. Aceşti arbori vor fi marcaţi corespunzător de catre personalul Custodelui în colaborare cu personalul gestionarilor fondului forestier.
Art. 30
Utilizarea de detergenţi pentru spălare în apele de pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece este interzis. Spălarea, curăţarea covoarelor/carpetelor, mochetelor direct în apele curgătoare sau stătătoare de pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece este interzisă.
Art. 31
(1) Autorităţile locale au obligaţia de a salubriza suprafaţă sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece
Art. 32
(1) Personalul Custozilor, împuternicit cu legitimaţie de control, are dreptul de acces nelimitat pe terenurile din cuprinsul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece, indiferent de forma de proprietate.
Art. 33
Parcarea autovehiculelor se poate face numai la minim 10 metri de talvegul natural al râului.
Art. 34 Capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice a sitului ROSCI0233 Someșul Rece este interzisă. Este interzisă distrugerea vizuinilor, cuiburilor păsărilor sau colectarea ouălor acestora.
Art. 35 Recoltarea humusului şi decopertarea solului este interzisă pe întreaga suprafaţă a sitului ROSCI0233 Someșul Rece, cu excepţia lucrărilor autorizate cu acordul Custodelui.
Art. 36 Recoltarea de ciuperci comestibile, plante medicinale, fructe de pădure în scopul comercializării acestora se va face doar cu avizul Custodelui.
Art. 37 Organizarea de acţiuni specifice Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei Publice şi Internelor se face pe teritoriul sitului ROSCI0233 Someșul Rece conform prevederilor legale şi cu informarea prealabilă a Custodelui.
Art. 38 Activităţile comerciale neautorizate în perimetrul sitului ROSCI0233 Someșul Rece sunt interzise. Activităţile comerciale autorizate în zonele de extravilan din sit, în alte locuri decât zonele de campare sau unitaţile de turism, sunt permise numai cu acordul scris al Custodelui şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind evacuarea deşeurilor.
Capitolul III - Sancţiuni
Art. 39
(1) Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Verificarea respectării prevederilor prezentului regulament se face de către personalul cu atribuţii de control în domeniul ariilor protejate, regimului silvic şi cinegetic din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor şi structurilor teritoriale ale acesteia, de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu precum, de către personalul Custozilor şi de către personalul altor organe ale statului cu competenţe în zonă.
(3) Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament se sancţionează conform prevederilor actelor normative în vigoare din domeniul protecţiei mediului, regimului ariilor naturale protejate, silvic şi cinegetic.
Capitolul IV - Dispoziţii finale
Art. 40
(1) Respectarea prevederilor prezentului regulament este obligatorie pentru Custozii sitului de importanţă comunitara ROSCI0233 Someșul Rece, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul acesteia, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri/bunuri, sau care desfăşoară activităţi în perimetrul sau în vecinătatea ariei protejate.
(2) Planurile, programele, proiectele sau activitățile ce se doresc a fi implementate pe teritoriul sitului de importanţă comunitară ROSCI0233 Someșul Rece se supun avizării de către Custozi.
(3) Prezentul regulament poate fi revizuit inclusiv la propunerea Custozilor, în urma modificării condiţiilor sau a prevederilor legale care au stat la baza elaborării lui sau în baza recomandărilor de management ce derivă din studii sau din montorizarea stării de conservare a speciilor sau habitatelor, respectiv a activităților ce se desfășoară pe raza ariilor protejate.
(4) Asociația Ecouri Verzi și Asociaţia Natura Transilvaniei, în calitate de Custozi al sitului de importanţă comunitara ROSCI0233 Someșul Rece aduce la cunoştinţa publicului şi factorilor interesaţi prezentul regulament, prin afişare pe paginile proprii de internet (www.ecouriverzi.ro și www.naturatransilvaniei.ro) şi prin diseminarea lui către instituţiile cu atribuţii de control menţionate în prezentul regulament, către Primăriile Măguri - Răcătău, Valea Ierii, precum și către Consiliul Județean Cluj.


Comments

Popular posts from this blog

Suatu - Cojocna - Crairât ROSAC0238 (ROSCI0238)

Făgetul Clujului - Valea Morii ROSCI0074

Valea Șardului - ROSCI0440